Joi, două cutremure majore, cu magnitudini de 7,1 și 6,9, au lovit largul Insulei Kyushu din sudul Japoniei, provocând mișcări puternice ale clădirilor și șoselelor. Institutul American de Geofizică (USGS) a raportat primul cutremur, de 7,1, care a declanșat o alertă de tsunami difuzată de postul japonez NHK și Agenția Meteorologică Japoneză, relatează AFP.

Alerte și Măsuri de Precauție

Coastele de est și sud ale arhipelagului japonez au fost plasate sub o alertă minimă până la slabă privind riscul unui tsunami, de nivelul 1 sau 2 pe o scară de patru trepte. Primul cutremur, de magnitudinea 6,9, a fost urmat de un al doilea, de 7,1, ambele având loc în largul Insulei Kyushu.

Evaluarea Riscurilor de Tsunami

Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific a anunțat că nu există o amenințare imediată de tsunami. Totuși, Agenția Meteorologică Japoneză a avertizat că se așteaptă o „ușoară” creștere a nivelului mării, fără riscul de a produce pagube semnificative.

Un val de un metru înălțime urma să lovească coastele într-un mod izolat.

Detalii Despre Cutremure

Primul cutremur a avut loc la ora locală 16:42 (10:42 ora României), la o adâncime de 33 de kilometri, iar al doilea la aproape 25 de kilometri adâncime, conform USGS.

Reacția Guvernului Japonez

În urma seismelor, guvernul japonez a creat o forță de intervenție specială pentru a gestiona situația. Japonia, situată la intersecția mai multor plăci tectonice din Centura de Foc a Pacificului, este cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă.

Contextul Seismic al Japoniei

Japonia înregistrează aproximativ 1.500 de cutremure pe an, reprezentând 18% din totalul cutremurelor la nivel global. Majoritatea acestor cutremure nu cauzează pagube datorită normelor riguroase de construcție antiseismică aplicate în țară.

Sensibilizarea la Catastrofe Naturale

Populația japoneză este extrem de sensibilizată la măsurile de urgență în caz de catastrofe naturale. La 1 ianuarie, un cutremur puternic a provocat moartea a cel puțin 260 de persoane în centrul țării, cu replici care au dus la prăbușirea unor clădiri și izbucnirea unor incendii.

Japonia continuă să fie un exemplu de pregătire și reziliență în fața dezastrelor naturale, demonstrând importanța măsurilor de prevenție și a reacțiilor rapide în astfel de situații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *